Vissza a listához

Talajtakarás

A természet működését szemlélve észrevehetjük, hogy a talajt mindig takarja valami; gallyak, lehullott levelek, vagy éppen növényi törmelék borítja. A természet nagyon is tisztában van a talajtakarás céljával. Útmutatását követve mi is lássuk el megfelelő talajtakaróval virágágyásainkat, és veteményesünket.

Talajtakarás megfelelően

Virágágyásainak, és veteményesének tehát talajtakaróra van szüksége. „Miért is?” – merülhet fel Önben a jogos kérdés. Többek között azért, mert a talajtakarók olyan védőréteget képeznek a talajon, ami megakadályozza a gyomosodást, illetve a talaj kiszáradását.

Mely növényeknek van szüksége talajtakaróra?

A konyhakertben termesztett zöldségeknek, gyümölcsfáknak, sövénynövényeknek, ágyásnövényeknek….., és még a cserepes növényeknek is!

Ez alól csupán a talajtakaró növények képeznek kivételt!

A talajtakarás előnyei

– a talajtakarás visszaszorítja a gyomokat;

– megakadályozza a talaj kiszáradását, aminek köszönhetően kevesebb öntözésre van szükség;

– táplálja a talajt, és javítja annak minőségét, mivel a talajtakaró (azaz a növényi eredetű típus) a lebomlása során humusz képződik, gazdagítva a földet.

– a talajtakaró meggátolja a vízelfolyásból eredő eróziót;

– védelmet biztosít az időjárás viszontagságaival szemben, úgymint a forró és a hideg hőmérséklet, szél, erős esőzés – ezek következtében ugyanis olyan tömött felső rétég alakul ki, amely alatt kiszárad a talaj.

– a talaj felmelegítésével serkenti a növények növekedését;

– csökkenti a környezetre káros gyomirtó vegyszerek használatát,

– elejét veszi a kézi gyomtalanítással járó vesződségnek, 

– dekoratív megoldást nyújt, sok talajtakaró fajta ugyanis kettős szerepet tölt be azáltal, hogy nem csak védelmez, de díszít is.

Tippek a sikeres talajtakaráshoz

– a talajtakaró kihelyezése előtt a betakarni kívánt talajnak teljesen gyommentesnek kell lennie, különben nem érvényesül a talajtakaró gyomölő hatása, és a gyomok ismét kifejlődnek majd. A talajtakaró kihelyezése előtti megfelelő gyomtalanításba fektetett energiának köszönhetően egy jó darabig nem kell aggódni majd a gyomok miatt.
– a természetes talajtakarók esetében egy megközelítőleg 7 cm vastag réteget kell kihelyezni, mivel ezzel a vastagsággal érhető el a talajtakaró megfelelő fedése. Ügyeljen arra, hogy időről-időre további néhány centiméter talajtakarót is kihelyezzen, mivel az eredeti réteg humusszá alakul át.

– a talajtakaró kihelyezését sose végezze erős szélben;

– fagyott talajra se helyezzen ki talajtakarót, mivel ebben az esetben a föld csak hosszabb idő alatt tud kiengedni;

– az öntözést a talajtakaró kihelyezése előtt és után kell végezni.

 • Talajtakarás

  Talajtakarásra legmegfelelőbb időszak

  A talajtakaró kihelyezésére az ősz a legjobb időszak. Segíti az évelőknek a tél viszontagságaival szembeni védekezését, miközben a természet körforgását is tiszteletben tartja. A növényi eredetű szerves talajtakaró a tél során lebomlik, és így a talajba juttatja az összes szükséges tápanyagot.

  Milyen talajtakarót válasszunk?

  Kertjeink különféle talajtakarást igényelnek. Alaposan gondolja végig a talajtakarást, mivel nem csak a jó szándékról van szó, hanem a megfelelő kivitelezésről is.

  Ma már mérhetetlenül sokféle talajtakaró áll rendelkezésre:

  – ásványi eredetű talajtakarók esetén:

  Az ásványi eredetű illetve a szerves talajtakarók talajba ágyazódásának megelőzése érdekében javasolt előzetesen talajtakaró lapot vagy filcet kihelyezni, például Nortene anti-herbas & Geotex típusút. Az ezek által nyújtott UV-védelem azonban csekélyebb, mint a szőtt talajtakaró-szöveteké. A kihelyezést és a Nortene Fixsol fém kerti kapcsokkal való rögzítést követően a szőnyegek, és a filc tíz éves élettartammal rendelkeznek.

  – Szőtt talajtakaró – Nortene Weedsol:

  Fokozottan ellenálló anyagával és összetételével ez a szövet – amelyet gyakran használnak talajtakarásra az utak mentén és körforgalmakban – nélkülözhetetlen a virágágyásokban és a sövényekben. Fokozottan ellenáll a rajta áthaladó állatoknak, fűnyíróknak; rálépve sem szakad el, miközben az alkalmazott UV-védelemnek köszönhetően öt évet is meghaladó extrém hosszú élettartammal rendelkezik. Ez a zöld, fekete színben elérhető talajtakaró anyag könnyen alkalmazható a tájépítészetben is, mivel szépen illeszkedik a környezetbe. A szövetet fém kerti kapcsokkal kell méterenként lerögzíteni.

  – Természetes rostot tartalmazó talajtakarók – Nortene- Jutesol & Flaxhemp:

  Mivel a talajtakarás egy környezetbarát megközelítés része, így egy nagyszerű alternatíva a természetes anyagok használata.

  A természetes rostból készült talajtakarók – például jutából, illetve a lenből és kenderből készített zsákvászon szőnyegek – visszatartják a nedvességet a fák és a zöldségek körül.

  – Műanyag talajtakarók – Fresafilm:

  Gyakran használják veteményeskertekben a zöldségek és a talaj közötti közvetlen kapcsolat megakadályozására. A zöldségek így tiszták és felverődés mentesek maradnak.

  A Terrafilm és Fresafilm műanyag filmhártyák mikro perforáltak. Kihelyezésük könnyű, megakadályozzák a gyomosodást és fokozzák a terméshozamot.

  Ezek a finom hártyák ideálisak az olyan alacsony zöldségek számára, mint a saláta, padlizsán, cukkíni és dinnyék.

  Ezekkel a tippekkel felvértezve ön már mindent tudni fog a sikeres talajtakarásról.