Talajtakarás

   A természet működését szemlélve észrevehetjük, hogy a talajt mindig takarja valami; gallyak, lehullott levelek, vagy éppen növényi törmelék borítja. A természet nagyon is tisztában van a talajtakarás céljával. Útmutatását követve mi is lássuk el megfelelő talajtakaróval virágágyásainkat, és veteményesünket.

   Talajtakarás megfelelően

   Virágágyásainak, és veteményesének tehát talajtakaróra van szüksége. „Miért is?” – merülhet fel Önben a jogos kérdés. Többek között azért, mert a talajtakarók olyan védőréteget képeznek a talajon, ami megakadályozza a gyomosodást, illetve a talaj kiszáradását.

   Mely növényeknek van szüksége talajtakaróra?

   A konyhakertben termesztett zöldségeknek, gyümölcsfáknak, sövénynövényeknek, ágyásnövényeknek….., és még a cserepes növényeknek is!

   Ez alól csupán a talajtakaró növények képeznek kivételt!

   A talajtakarás előnyei

   – a talajtakarás visszaszorítja a gyomokat;

   – megakadályozza a talaj kiszáradását, aminek köszönhetően kevesebb öntözésre van szükség;

   – táplálja a talajt, és javítja annak minőségét, mivel a talajtakaró (azaz a növényi eredetű típus) a lebomlása során humusz képződik, gazdagítva a földet.

   – a talajtakaró meggátolja a vízelfolyásból eredő eróziót;

   – védelmet biztosít az időjárás viszontagságaival szemben, úgymint a forró és a hideg hőmérséklet, szél, erős esőzés – ezek következtében ugyanis olyan tömött felső rétég alakul ki, amely alatt kiszárad a talaj.

   – a talaj felmelegítésével serkenti a növények növekedését;

   – csökkenti a környezetre káros gyomirtó vegyszerek használatát,

   – elejét veszi a kézi gyomtalanítással járó vesződségnek, 

   – dekoratív megoldást nyújt, sok talajtakaró fajta ugyanis kettős szerepet tölt be azáltal, hogy nem csak védelmez, de díszít is.

   Tippek a sikeres talajtakaráshoz

   – a talajtakaró kihelyezése előtt a betakarni kívánt talajnak teljesen gyommentesnek kell lennie, különben nem érvényesül a talajtakaró gyomölő hatása, és a gyomok ismét kifejlődnek majd. A talajtakaró kihelyezése előtti megfelelő gyomtalanításba fektetett energiának köszönhetően egy jó darabig nem kell aggódni majd a gyomok miatt.
   – a természetes talajtakarók esetében egy megközelítőleg 7 cm vastag réteget kell kihelyezni, mivel ezzel a vastagsággal érhető el a talajtakaró megfelelő fedése. Ügyeljen arra, hogy időről-időre további néhány centiméter talajtakarót is kihelyezzen, mivel az eredeti réteg humusszá alakul át.

   – a talajtakaró kihelyezését sose végezze erős szélben;

   – fagyott talajra se helyezzen ki talajtakarót, mivel ebben az esetben a föld csak hosszabb idő alatt tud kiengedni;

   – az öntözést a talajtakaró kihelyezése előtt és után kell végezni.

   • Talajtakarás

    Talajtakarásra legmegfelelőbb időszak

    A talajtakaró kihelyezésére az ősz a legjobb időszak. Segíti az évelőknek a tél viszontagságaival szembeni védekezését, miközben a természet körforgását is tiszteletben tartja. A növényi eredetű szerves talajtakaró a tél során lebomlik, és így a talajba juttatja az összes szükséges tápanyagot.

    Milyen talajtakarót válasszunk?

    Kertjeink különféle talajtakarást igényelnek. Alaposan gondolja végig a talajtakarást, mivel nem csak a jó szándékról van szó, hanem a megfelelő kivitelezésről is.

    Ma már mérhetetlenül sokféle talajtakaró áll rendelkezésre:

    – ásványi eredetű talajtakarók esetén:

    Az ásványi eredetű illetve a szerves talajtakarók talajba ágyazódásának megelőzése érdekében javasolt előzetesen talajtakaró lapot vagy filcet kihelyezni, például Nortene anti-herbas & Geotex típusút. Az ezek által nyújtott UV-védelem azonban csekélyebb, mint a szőtt talajtakaró-szöveteké. A kihelyezést és a Nortene Fixsol fém kerti kapcsokkal való rögzítést követően a szőnyegek, és a filc tíz éves élettartammal rendelkeznek.

    – Szőtt talajtakaró – Nortene Agrosol:

    Fokozottan ellenálló anyagával és összetételével ez a szövet – amelyet gyakran használnak talajtakarásra az utak mentén és körforgalmakban – nélkülözhetetlen a virágágyásokban és a sövényekben. Fokozottan ellenáll a rajta áthaladó állatoknak, fűnyíróknak; rálépve sem szakad el, miközben az alkalmazott UV-védelemnek köszönhetően öt évet is meghaladó extrém hosszú élettartammal rendelkezik. Ez a zöld, fekete vagy barna színben elérhető talajtakaró anyag könnyen alkalmazható a tájépítészetben is, mivel szépen illeszkedik a környezetbe. A szövetet fém kerti kapcsokkal kell méterenként lerögzíteni.

    – Természetes rostot tartalmazó talajtakarók – Nortene- Cocotex

    Mivel a talajtakarás egy környezetbarát megközelítés része, így egy nagyszerű alternatíva a természetes anyagok használata.

    A természetes rostból készült talajtakarók – például a kókuszszövetből álló szőnyegek vagy a jutából, illetve a jutából és kenderből készített zsákvászon szőnyegek – visszatartják a nedvességet a fák és a zöldségek körül.

    – Műanyag talajtakarók – Nortene Terrafilm & Terrafilm bio & Fresafilm:

    Ezeket gyakran használják veteményeskertekben a zöldségek és a talaj közötti közvetlen kapcsolat megakadályozására. A zöldségek így tiszták és felverődés mentesek maradnak.

    A Terrafilm és Fresafilm műanyag filmhártyák mind mikro perforált, mind pedig perforációmentes változatban is elérhetők. Kihelyezésük könnyű, megakadályozzák a gyomosodást és fokozzák a terméshozamot. Biológiailag lebomló változattal is szolgálhatunk, amennyiben ön szeretné mellőzni kertjében a műanyag használatát. A Terrafilm bio burgonyakeményítőből készül, és teljes mértékben biológiai úton bomlik le majd komposztálódik (Nortene- terrafilm bio).

    Ezek a finom hártyák ideálisak az olyan alacsony zöldségek számára, mint a saláta, padlizsán, cukkíni és dinnyék.

    Ezekkel a tippekkel felvértezve ön már mindent tudni fog a sikeres talajtakarásról.

   Nortene, a kert felfedezése
   Egykor passzívan figyeltük a kert növekedését, ma a kertépítőké a szó.
   1961

   Megszületik a kerttulajdonosok, virágos teraszokkal és zöld belső terekkel rendelkezők márkája A márka egyesíti a profi szaktudást és az amatőr kertészet tökéletes ismeretét

   2021

   A kert előtérbe kerül és művelése magas szinten történik. A Nortene bemutatja új online arculatát, mely praktikus és innovatív eszközök gazdag választékát kínálja mind a zöldségeskertek, mind a díszkertek számára. 100% fogyasztóbarát, 100% odafigyelés. A szabadtéri színpad új utakat keres, hogy a szenvedélyes kertészek tovább szépíthessék környezetüket és megoszthassák velünk, Önnel véleményüket a kerttel és a természet nyújtotta dekorációval kapcsolatos témákról.

   A NORTENE átadja a szót a kertészeknek.

   Csak egy kattintás, és ötletével ön is egy erős, szociális és 100%-ban zöld közösség tagjává válhat.

   Hol találhatja meg a NORTENE termékeit?
   • A kertészetekben, a kis- és nagykereskedésekben.
   • A nagy barkácsáruházakban.
   • Az önkiszolgáló mezőgazdasági üzletekben.
   Kapcsolat:

   INTERMAS EASTERN EUROPE KFT
   Baross u. 85/2
   H-2730 Albertirsa
   MAGYARORSZÁG
   telefon: +36 53 570 090
   fax: +36 53 370 206
   levél: infoiee@intermasgroup.com

   Nortene átadja a szót a kertészeknek

   Ossza meg a kerttel vagy terasszal kapcsolatos ötleteit a Nortene közösséggel. Ehhez néhány kattintással hozzon létre egy Nortene fiókot, és írja le gondolatait. A kert insprál, mi pedig adunk az Ön véleményére.

   A kertészkedés területén hamarosan friss hajtással szolgálunk: a Nortene levéllel, melynek köszönhetően Ön is követni tudja a kertészeti híreket és a Nortene.hu csapata által kidolgozott új termékeket.

   Fiókom, azonosítóm
   Még nincs NORTENE fiókom
   REGISZTRÁCIÓ
   Már van NORTENE fiókom
   Elfelejtette a jelszavát?
   NORTENE, Jogi nyilatkozat

   Jogi nyilatkozat

   Üdvözöljük a NORTENE márka weboldalán.
   A weboldal a következő URL címről érhető el: www.nortene.hu. Az alábbiakban  ismertetjük a weboldalunkon való navigációra vonatkozó  használati feltételeket.  Kérjük, olvassa el azokat figyelmesen, mivel a weboldal használatával feltétel nélkül elfogadja a jelen Használati feltételeket.

   A társaság neve: INTERMAS NETS S.A.
   Székhelye:  
   Ronda Collsabadell, 11 (Polígono industrial Collsabadell) 
   08450 Llinars del Vallès (Barcelona) Spanyolország
   Telefon: +34 93 842 57 00
   Fax: +34 93 842 57 01
   E-mail: infointermasnets@intermasgroup.com

   Weboldaltervezés és -készítés, Tervezés, Grafika, Informatikai fejlesztések és Tárhelyszolgáltatás: 
   KOREDGE
   Rue du Bois de la Courbe – Zac de Valentin Nord 25048 BESANCON Cedex
   https://www.koredge.fr
   contact@koredge.fr

   Személyes adatok gyűjtése

   Előfordulhat,  hogy bizonyos adatokat  (családnév, utónév, e-mail cím, születési dátum, lakóhely) kérünk Öntől, különösen, ha saját fiókot kíván létrehozni:  Ezeknek az adatoknak a gyűjtésére és közvetlen vagy közvetett kezelésére azért van szükség, hogy: 

   • Ön  játékokban, közvélemény-kutatásokban vagy vetélkedőkben vehessen részt;
   • hogy véleményt nyilváníthasson a közösségi blogon;
   • hogy névtelen statisztikát hozhassunk létre;
   • hogy navigációját testre szabjuk;
   • általában véve pedig, hogy a lehető legjobb ügyfélszolgálatban részesíthessük Önt.

   Személyes információk

   Minden személy hozzáférési, módosítási, helyesbítési  és törlési joggal rendelkezik a rá vonatkozó személyes adatok vonatkozásában (a 2004. augusztus 6-i törvény által módosított 1978. január 6-i adatvédelmi törvény értelmében). Ezt a jogát az alábbi weboldalon gyakorolhatja:  https://www.nortene.hu a " LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK" rovatban.  A  jelen Weboldalon gyűjtött személyes adatokról nyilatkozatban értesítettük  a CNIL független francia adatvédelmi hatóságot.

   Közzétett fényképek

   A Weboldalhoz való hozzáférést, valamint  a weboldal tartalmának a használatát az alábbi használati feltételek szabályozzák.  A Weboldalhoz való hozzáférés és azon való navigálás azt jelenti, hogy a látogató feltétel nélkül elfogadja a következő kikötéseket:

   Szellemi tulajdon

   A Weboldal az INTERMAS NETS S.A. társaság kizárólagos tulajdona, amely az egyedüli jogosult a weboldallal kapcsolatos szellemi tulajdonjogok és személyiségi jogok, nevezetesen a rajzok és modellek, a szerzői jog, a képekhez való jog  gyakorlására és hasznosítására, eredendő jogból kifolyólag vagy átruházás, illetve működési engedély folytán. 
   A Weboldal egészének vagy egy részének személyes vagy magán céltól eltérő, kereskedelmi célra történő  felhasználása, nevezetesen letöltése, másolása, továbbítása vagy bemutatása, szigorúan tilos.  

   Más weboldalakra történő hivatkozások

   A Weboldalra mutató hivatkozások létrehozása csak az INTERMAS NETS S.A. társaság előzetes írásos engedélyével  lehetséges, amely bármely pillanatban visszavonható. Az INTERMAS NETS S.A . társaság minden felelősséget elhárít  a Weboldallal kapcsolatban álló weboldalak tartalmára vonatkozóan.

   Letölthető tartalmak

   Az ezen a Weboldalon rendelkezésre bocsátott  letölthető tartalmak letöltésekor illetve felhasználásakor Ön kötelezettséget vállal a jelen Használati feltételekben foglaltak betartására.    A Letölthető tartalom mindennemű másolása, bemutatása, módosítása vagy terjesztése kifejezett engedélyezésünkhöz van kötve.  Minden ilyen jellegű engedélyezési kérelmet előzetesen el kell juttatni hozzánk az alábbi címre: contact@nortene.hu

   Cookie-k

   A 2002/58/CE európai direktíva rendelkezései értelmében a nortene.hu a  felhasználó azonosítása  érdekében cookie-kat alkalmaz.  Ha az internetező nem törli le őket, ezek a cookie-k öt (5) éven keresztül  lesznek tárolva az internetező számítógépén.  Minden internetezőnek lehetősége van letiltani a cookie-kat, úgy, hogy megnyomja a "cookie-k törlése" gombot az Internet/fül Biztonság elemére kattintva, tudomásul véve ugyanakkor, hogy törlésük korlátozhatja a weboldal használatát.  Egy cookie nem teszi lehetővé számunkra az Ön azonosítását.  Általában véve az ön számítógépének a mi weboldalunkon történő navigálásáról rögzít információkat (azokról az oldalakról, amelyeket meglátogatott, a látogatás dátumáról és időpontjáról), amelyeket későbbi látogatásai alkalmával leolvashatunk. 

   Az INTERMAS NETS S.A. felelőssége

   A törvény által engedélyezett feltételek között az INTERMAS NETS S.A. társaság semmilyen felelősséggel sem tartozik harmadik személy behatolása miatt bekövetkező pontatlanságért, mulasztásért vagy kárért, ami  módosítást idéz elő a Weboldalon rendelkezésre bocsátott információkban, vagy azokért a károkért, amelyeket engedéllyel nem rendelkező harmadik személy  hozzáférése okoz, vagy amelyek lehetetlenné teszik a Weboldalhoz való hozzáférést.
   A látogató tájékoztatást kapott róla, hogy az INTERMAS NETS S.A. társaság bármikor megszakíthatja az oldalhoz való hozzáférését karbantartási, biztonsági vagy más technikai okból kifolyólag.
   A Weboldalon bemutatott termékek nem képezik kereskedelmi ajánlat tárgyát, hanem annak a termékpalettának az általános bemutatását szolgálják, amelyet azokban az országokban forgalmazunk, amelyekben ez a weboldal elérhető. 

   Alkalmazandó jog

   A jelen feltételekre a francia jog vonatkozik.  A jelen Weboldalhoz való hozzáférésből vagy annak használatából közvetlenül vagy közvetetten adódó bárminemű jogvita elbírálására egyedül a francia jogszabályok vonatkoznak.

   A bloghoz való hozzáférés feltételei

   Előfordulhat, hogy a weboldalon rendelkezésükre bocsátunk egy  felületet ( "Blog"-ot), ami lehetővé teszi a kommunikációt.

   Minden természetes  (18 évet betöltött vagy annál idősebb, vagy fiatalkorúak esetében szülői engedéllyel rendelkező) és érvényes elektronikus címmel (e-mail) rendelkező  személy szabadon, ingyen és korlátlan időre feliratkozhat egy blogra.

   Online feliratkozás esetén a felhasználó kötelezettséget vállal, hogy szigorúan csak igaz, pontos, aktualizált és teljes információkat közöl magáról, amint azt a feliratkozási nyomtatvány kéri.  A felhasználó kötelezettséget vállal, hogy nem hoz létre hamis, mások megtévesztését szolgáló,  identitást.

   Minden felhasználó szabadon és ingyen férhet hozzá a bloghoz.  A Blog eléréséhez és használatához szükséges  valamennyi berendezés, valamint az elektronikus csatlakozás és kommunikáció költségei kizárólag a Felhasználót terhelik. 

   A Blog használatával Ön feltétel nélkül elfogadja, hogy betartja a hatályos törvényeket, a jó erkölcsöt, a jelen dokumentumban, valamint a Blog Használati Chartájában kifejtett elveket, valamint tiszteletben tartja mások jogait.

   Kérjük, jelezzen nekünk az alábbi címen minden olyan kommunikációt, amely ellentétes a hatályos törvényekkel  és/vagy a jó erkölccsel és/vagy a jelen dokumentumban kifejtett elvekkel és/vagy sérti mások jogait: contact@nortene.hu

    

   NORTENE, Charte
   Nortene Köztünk
   A Nortene termékeit kertészetek, mezőgazdasági képviseletek és nagy barkácsáruházak forgalmazzák. A termékeinket bemutató fotók alatti térképen megkeresheti az Önhöz legközelebbi viszonteladó Partnereinket. Weboldalunkon közvetlenül a végfelhasználóknak cégünk nem értékesít, ezért nem jelenítünk meg fogyasztói árakat. Információra van szüksége, vagy észrevétele van termékeinkkel, kertészeti témával vagy a honlapunk működésével kapcsolatban? A Nortene csapatának fontos az Ön véleménye, hamarosan válaszolunk kérdésére.
   «A kert az Ön keze között nyer formát»