Vissza a listához

Tessék karózni!

Ha gyönyörű és pompás kertet akar, akkor nem csak ültetnie kell. A törékeny hajtások karózása elengedhetetlen fejlődésük, és későbbi virágzásuk megkönnyítése érdekében. Vagyis a karó és a növény egymástól elválaszthatatlanok. A gyümölcsfák ágai, a zöldségek, virágok, a gondos bánásmódot meghálálva a legjobb formájukat hozzák majd.

Felkészülés minden eshetőségre

Hasznos dolog a növényeket és a virágokat felkarózni még azelőtt, hogy a legenyhébb fuvallat a földre terítené őket. Különösen fontos ez a lágyszárú növények esetében! Nem szükséges minden egyes virágot egyenként megkarózni, mivel ez nagyon merevvé tenné ültetvényeinket. Ehelyett inkább csak a szárak egy csoportját támasszuk meg, hogy a növények nyújtotta szép látványt ne rontsuk el. 

A stílusos megtámasztás érdekében többféle lehetőség közül választhatunk. A cserepes futónövényeket könnyen leszúrható rácskereten, illetve bambusz vagy PVC-karika mentén vezesse.

Kinn a kertben válassza a kókuszkeretet vagy a díszbambuszt.

Az akáckarók (paradicsomnak ideális), és a műanyag bevonatú acél-, műanyag bevonatú bambusz- vagy a természetes karókat a cserje vagy a növény kihelyezését követően, de még az ültető gödör betemetése előtt kell a földbe szúrni. A karót állítsuk függőleges helyzetbe és a növénynek az uralkodó szélirány felőli oldalára, hogy elkerüljük a gyökérsérülést. Végezetül nyomkodással tömörítsük a földet és öntözzük meg a növényt. Ne feledkezzen meg a törzs vagy éppen az ágak rugalmas zsineggel való rögzítéséről sem, méghozzá úgy, hogy a zsineg két végét a karó és a törzs között átveti.

A karók többsége több évig is használható marad, ha gondosan elteszi őket a virágágyások őszi felszámolásakor. A természetes rostokból készült karók esetében gondosan távolítson el minden, akár már elszáradt vagy még zöld növényi részt. A karóra tapadt földdel várjon, amíg a föld meg nem szárad, majd távolítsa el egy erős dörzskefe segítségével és permetezze be a karót hígított fehérítővel. Ezzel a módszerrel minden lehetséges szennyeződés semlegesíthető. Egyszerű, és szükséges feladat.

  • Tessék karózni!