Vissza a listához

Díszítse falát apácarácsra futtatott növényekkel

Falfelületeit engedje át a természetnek, és változtassa kertjének e részeit hívogató zöld helyekké, ahol a kertészkedés, lustálkodás és álmodozás igazi élménnyé válik.
Készüljön buja növényzetre, a még a szomszédja körtefájánál is magasabbra kapaszkodó zöldbabra és a leghétköznapibb falfelületeket is virágba borító kúszónövényekre.

Futtassa fel növényeit állítható apácarácsra

A kúszónövényeknek az apácarácshoz hasonló támaszra van szükségük a növekedéshez. Az apácarácsot gyönyörűen díszítő és beborító növényekre jó példa a lonc, a lilaakác, a klemátisz, a jázmin és a csillagjázmin, a futórózsák, a golgotavirág, és a murvafürt (bougainvillea).

Kötözze a növényeket a támasztékhoz és a szomszédjai hamarosan zöldülni fognak az irigységtől. Tekintse át tíz lépésből álló útmutatónkat az állítható apácarácsok felszereléséhez: 

Mielőtt belekezd, győződjön meg arról, hogy kéznél vannak a következők:
- állványzat csavarokkal és távtartókkal,
- fúrógép,
- kalapács,
- csavarhúzó,
- barkácsoláshoz értő ismerősünk nagyon kedves segítségnyújtása.
2. Válassza ki a csavarok helyét. 120 cm hosszú rácshoz 4 csavarra lesz szüksége (a 4 sarok számára).
3. A kijelölt helyeken távolítsa el a szegecseket. Ebben segítségére lehet a csavarhúzó.
4. Jelölje meg a kifúrandó lyukak helyét (pl. ott, ahonnan eltávolította a szegecseket).

5. Ekkor jön el a fúrás ideje. Gondosan ügyeljen arra, hogy a rácsokhoz tartozó tipliknek megfelelő fúrószárat használjon. Betonfal esetében használjon SDS-fúrószárat.
6. A tipliket helyezze a kifúrt lyukakba, majd egy kalapáccsal verje be őket teljesen.
7. A csavarokat helyezze a rácsra. A 2–3 cm-es távtartó lehetővé teszi, hogy a rács elálljon a faltól. Ennek a néhány cm-es kis eszköznek a segítségével a levegő áramolni tud a növény körül, amely ezáltal lélegzethez jut. Ez a távolság továbbá lehetővé teszi a növény számára, hogy a rács köré tekeredjen. Nagyobb kúszónövényekhez hagyjon akár 10–15 centiméternyi helyet.
8. Helyezze a rácsot a falra, majd tekerje be a csavarokat addig, míg megfelelően nem rögzül a rács.
10. Munkája végeztével tegyen egy lépést hátra, csodálja meg az eredményeket, és  jutalmazza meg önmagát egy pohár limonádéval.
... Ne feledje azonban, hogy a felszerelt rácshoz még egy növényre is szüksége lesz a kívánt csoda eléréséhez.

 • Díszítse falát apácarácsra futtatott növényekkel

  The trellis in all its forms

  A lehetőségek végtelenek, köszönhetően a sok különféle formájú, stílusú, árnyalatú és anyagú rácsoknak.

  Fa

  A fa a melegségre és eredetiségre vágyók számára jelent kiemelkedően esztétikus megoldást. Természetes módon illeszkedik a kert képébe és minden növényfajtával jól mutat. Ez a természetes apácarács a lombozattal harmonizáló zöld színben áll rendelkezésre, a személyre szabott látvány érdekében azonban át is festhető.

  Bambusz

  A bambuszhoz hasonló egzotikus fafajták nem korhadnak el és nem igényelnek gondozást. A bambuszrács ideális a japán stílust kedvelő kertépítők számára. Jelenleg a fekete bambusz a legdivatosabb.

  Fűzfavessző

  A fűzfavesszőből fonott apácarács biztosítja az egynyári futónövények által igényelt szilárd tartást. Már a reneszánsz kor kertjeiben is alkalmazták, ahol rugalmasságáról és szilárdságáról volt ismert. A fonott apácarács visszafogott stílusú és kiemeli a fehér és világos árnyalatú virágok szépségét.

  Műanyag

  A műanyag apácarácsot a kezdő hobbikertészek értékelik igazán. Korszerű alternatívát jelentenek a farácsokkal szemben, mert nem korhadnak és nem igényelnek gondozást. Az anyag színe változatos: zöld, fehér, mely az UV-kezelésnek köszönhetően nem fakul meg. Ez a rácstípus mind a hagyományos, mind a kortárs épületek esetében is alkalmazható, a választott színtől függően.

  Vegyes típus

  Amennyiben olyan apácarácsot keres,mely a fa szépségét a hosszú élettartammal ötvözi, akkor önnek a vegyes típusú apácarácsra van szüksége. Ez egy tökéletes fautánzat, és sokkal jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, rovaroknak és a korhadásnak. Ráadásul az UV-kezelésnek köszönhetően a színek sem fakulnak ki.

  Beltérre

  Támasszon apácarácsot az üvegház, a télikert vagy éppen a beépített terasz falának. Ezzel a csodálatos viktoriánus narancsos házakra emlékeztető pazar látványt teremthet helyiségeiben. Az apácarácsokra cserepes növények is felfuttathatók.

  Fém    

  Ez a fémből készült legyező alakú rács valódi liliommintázattal rendelkezik. Neoklasszicista megjelenésével a klasszikus stílusú házak (vidéki kúriák, városi házak és kőburkolatú házak) falait igencsak elegánssá teheti.

  A rács talpazatától 15 centiméteres távolságra ültetett futórózsával évszakokon átívelő, színes virágos színfoltot csempészhetünk kertünkbe.