Vissza a listához

Kúszónövények virágágyásba vagy a gyepre ültetése szigetként

Kölcsönözzön magasságot, teret, mélységet otthona külterének. Tudja meg, hogyan telepíthet kertjébe úgy kúszónövényeket, hogy igazán varázslatos színfoltként élvezhesse az illatos virágok özönét.

Rugaszkodjon el a vízszintes terektől

Gondolkodjon függőlegesben! Mivel a kertek egyre kisebbé válnak, egyre inkább fokozódik a kúszónövények iránti igény. Ezeknek a maximális lombtérfogathoz minimális földterületre van csak szükségük. 

Hozza ki a lehető legtöbbet a kúszónövényekből

Ha van hozzá helye, öt méterenként létesítsen növényoszlopokat. A loncból, klemátiszból vagy rózsából nevelt fák pazar látványukkal magukra vonják a figyelmet. Fonott-, bambusz- vagy vasobeliszk illetve oszlop szolgálhat támasztékul, és emeli ki bőséges virágzatukat.

Ültetési tippek

A kúszónövények többsége igénytelen, és minden jó vízelvezető képességgel rendelkező talajon kiválóan fejlődnek.

Ültetésükhöz ásson egy, a gyökérlabdánál csak egy kicsivel nagyobb lyukat. Ezután tegyen egy réteg vízelvezető kavicsot a lyuk aljára, majd fedje be komposzt és feltalaj keverékével. A növény behelyezésekor ne feledkezzen meg a gyökérlabdának a majdani támaszték irányába való megdöntéséről, majd temesse be a lyukat a növény körül és bőségesen öntözze meg, mielőtt még a növény körüli pár centiméteres sugárban talajtakarót szórna a földre.

A növény fiatal hajtásait kötözze az oszlophoz, hogy ezáltal a növekedés közben fel is futhasson rá. Egy másik megoldás szerint a növényt közvetlenül egy obeliszk közepébe, a négy láb közé kell rakni. A természetes fonott támasztékokat az egynyáriak számára ajánljuk, mivel ennek az anyagnak az élettartama korlátozott.

 • Kúszónövények virágágyásba vagy a gyepre ültetése szigetként

  Így könnyen díszíthetők a virágágyások és egyszerűen létrehozhatók magukban álló külön elemek is.

  Növényfajtát a körülményeknek megfelelően lehet választani:

  • árnyék a borostyánnak,

  • félárnyék a klemátisznak, loncnak és a kúszó hortenziának,

  • napfény a lilaakácnak, jázminnak, feketeszemnek és a begóniának.

  A cserepekben árusított fajtákat egész évben lehet ültetni, kivéve a fagyos időszakokat. A legjobb időszak azonban az ősz, mivel akkor biztosítottak legjobban a megújulás esélyei.

  Kúszónövényei segítségével, egyedi jelleget, eleganciát és energiát kölcsönözhet kertjének.