Vissza a listához

Konyhakert az erkélyen

A természet bárhol otthont tud varázsolni magának, miért ne tenné ezt éppen az Ön erkélyén? Itt az ideje, hogy beruházzon néhány zöldségtermesztő konténerbe vagy nevelőládába. Néhány héten belül csak kitárja az erkélyajtót és máris szedheti a paradicsomot, csemegeuborkát és a fűszernövényeket.

Zöldségtermesztő konténerek

A zöldségtermesztő konténerek ideálisak a gyógy- és fűszernövények, valamint a zöldségek kis helyen való termesztésére, továbbá a hatékony és örömteli kertészkedés élményét nyújtják. A zöldségtermesztő konténerek lehetővé teszik, hogy évszakról-évszakra másfajta növényeket nevelhessen. Ki merne vitatkozni azzal, hogy a saját, házi termésnél jobb nincsen! 

Mit neveljünk?

A legtöbb zöldségfélét, gyógy- és fűszernövényt tavasszal ültetik, majd júniustól kezdődően szüretelik. Az Ön zöldségtermesztő konténerei egymás után borulhatnak virágba, majd változatos és ragyogó színű gyümölcsöket és zöldségeket nevelnek. A kertészeti áruházak a kiskerti növények és magvak széles választékát kínálják,  Önnek csupán választania kell közülük. 

Hogyan kezdjünk neki ?

A konténer alját bélelje ki a talajt megfelelően rögzítő és egyben vízáteresztő geotextíliával. Bizonyosodjon meg róla, hogy megkíméli alsó szomszédját az erkélyére lecsöpögő víztől. Zöldségtermesztő konténereit töltse fel speciális, extra tápanyagokat tartalmazó zöldségeskerti földkeverékkel.

 • Konyhakert az erkélyen

  Mit is tegyen a zöldségtermesztő konténerekbe?

  - cukkini, paradicsom, padlizsán és uborka mind nevelhetők az ilyen zöldségtermesztő konténerekben, ha azok legalább 30-40 cm mélyek.
  - koncentráljon a cukkínire. Megvan az az előnye, hogy egyszerűen lehetetlen rosszul nevelni, vagyis ideális kezdő kertészek számára. Színek és formák gazdag tárházát, valamint szép virágokat fedezhet fel.
  A kertészeti áruházak fiatal növényeket is kínálnak a gyors eredményeket kedvelő kertészek számára. A cserepeket áztassa az elültetés előtt. Tudta, hogy a rántott cukkini virág kitűnő előétel is lehet? Melegen ajánljuk kipróbálásra!
  - az olyan gyógy- és fűszernövények, mint a kakukkfű, bazsalikom, snidling, vagy akár a saláta és a retek mind alkalmasak 20 cm-es mélységű konténerekben való nevelésre.
  - az erkélyzöldségek között a koktélparadicsom viszi a prímet, köszönhetően a magas terméshozamának és gazdaságosságának. Március-április tájékán ültesse át a palántákat úgy, hogy minden egyes növény körül maradjon nagyjából 45 cm hely. Tegye őket napos helyre, és ne feledkezzen meg a növekedést ösztönző karózásról sem. A szezon elején jó ötlet lehet a növényeket nem szőtt anyagú növénytakaróval is védeni a hideggel szemben. Így gyönyörű sárga virágok virulhatnak akár még a termés betakarítása előtt is.

  A zöldségeskerti betegségek megelőzése érdekében vegye fontolóra olyan növények ültetését is, mint a levendula, menta, nefelejcs (myosotis) vagy sarkantyúvirág. Jó tudni, hogy egyes fajták természetes védelmet jelentenek egymás számára, mint például a paradicsom és a bazsalikom, a paprika és a petrezselyem, valamint a kapor és uborka párosok esetében.   

  A zöldségeket aszerint válogassa össze, hogy mennyi napfény éri az erkélyt vagy a teraszt:

  Kevés napfény esetén, vagyis napi 4-6 órányi napsütés mellett:
  - saláta (vigyázat a meztelen- és házas csigákra): ültessen különböző fajtákat a változatosság érdekében.
  - fokhagyma, hagyma, mogyoróhagyma.
  - retekfajták: öntözzön bőségesen, a magokat pedig a növekedés ösztönzése érdekében vesse 2-3 cm távolságra, 2 cm mélységben. Pár héten belül tekintélyes mennyiségű zöldségre tehet szert.