Vissza a listához

 • 14
  Június
  Hobbikert / szerint : Nortene

  FELKÉSZÜLÉS MINDEN ESHETŐSÉGRE

  FELKÉSZÜLÉS MINDEN ESHETŐSÉGRE

  Ha gyönyörű és pompás kertre vágyik, akkor nem csak ültetnie kell. A törékeny hajtások karózása elengedhetetlen fejlődésük, és későbbi virágzásuk megkönnyítése érdekében. Vagyis a karó és a növény olyan, mint a borsó meg a héja, egymástól elválaszthatatlanok. A gyümölcsfák ágai, a zöldségek, virágok, a gondos bánásmódot meghálálva a legjobb formájukat hozzák majd.

  Hasznos dolog a növényeket és a virágokat felkarózni még azelőtt, hogy a legenyhébb fuvallat a földre terítené őket. Különösen fontos ez a lágyszárú növények esetében! Nem szükséges minden egyes virágot egyenként megkarózni, mivel ez nagyon merevvé tenné ültetvényeinket. Ehelyett inkább csak a szárak egy csoportját támasszuk meg, hogy a növények nyújtotta szép látványt ne rontsuk el.

   

  KARÓK, NÖVÉNYTÁMASZOK

  A stílusos megtámasztás érdekében többféle lehetőség közül választhat. A cserepes futónövényeket vezesse könnyen leszúrható növénylétránilletve bambusz-, kókuszrúd vagy PVC-karika mentén. 

   

  Kinn a kertben az akáckarók, a műanyag bevonatú acél-, műanyag bevonatú bambusz- vagy a természetes karók közül tud választani. A karókat a cserje vagy a növény kihelyezését követően, de még az ültető gödör betemetése előtt kell a földbe szúrni. A karót állítsuk függőleges helyzetbe és a növénynek az uralkodó szélirány felőli oldalára, hogy elkerüljük a gyökérsérülést. Végezetül nyomkodással tömörítsük a földet és öntözzük meg a növényt. Ne feledkezzen meg a törzs vagy éppen az ágak rugalmas zsineggel való rögzítéséről sem, méghozzá úgy, hogy a zsineg két végét a karó és a törzs között átveti. 

  A természetesség hívei számára a bambusz támaszték nagyszerű alternatív megoldást kínál mely erős, tartós és időjárásálló. Több karót egymáshoz rögzítve gúla formát vagy akár támrendszert is építhet. 

  Hosszabb távra tervezők számára műanyaggal bevont acél karók a tartósságot, durva felületük pedig a biztosabb fogást garantálják.

  A műanyaggal bevont bambuszkaró természetes, ugyanakkor védőrétegének köszönhetően tartós, mely tökéletes támasz lehet kerti és szobanövényei mellé. Alkalmazásával elősegítjük a növények növekedését és rendezettségét.

  Létezik kifejezetten a paradicsom termesztéshez ajánlott spirál alakú galvanizált acél karó, mely speciális formájának köszönhetően akár kötöző nélkül is használható. Diszkrétebb megjelenségű változata zöld epoxi gyantával van bevonva, ami tartósabbá és természetesebbé teszi a paradicsomkarót.

  A karók többsége több évig is használható marad, ha gondosan elteszi őket a virágágyások őszi felszámolásakor. A természetes rostokból készült karók esetében gondosan távolítson el minden, akár már elszáradt vagy még zöld növényi részt. A karóra tapadt földdel várjon, amíg a föld meg nem szárad, majd távolítsa el egy erős dörzskefe segítségével és permetezze be a karót hígított fehérítővel. Ezzel a módszerrel minden lehetséges szennyeződés semlegesíthető. Egyszerű, és szükséges feladat.

   

  KÖTÖZŐK, RÖGZÍTŐK

  Ne feledkezzen meg a kötözőkről sem! Tartós, oldható kötést biztosíthat „AP-FIX” és, FP-FIX” műanyag bevonatos drótokkal, melyek kialakításának köszönhetően vágószerkezetről sem kell külön gondoskodnia.

  Megóvhatja növényei szöveteinek sérülését, ha a ,Tomatoclips” kapcsot használja, mely kifejezetten a paradicsom rögzítésére szolgál. A gyűrű alakú kapcsokkal, mint a „Vegring” gyorsan és könnyedén kapcsolhatja növényét támasztékához.

   

  Törékenyebb, vagy fás szárú növények rögzítéséhez ,Biflex” kötözőnket ajánljuk, mely vastag hab bevonatának köszönhetően nem tesz kárt az érzékenyebb növényekben, fémrúd magja azonban igen rugalmassá és könnyen kezelhetővé teszi.

  Ha Ön számára fontos a fenntarthatóság és a környezettudatosság, megfelelő választás lehet a 100%-ban lebomló, jutából készült zsinegünk, mely nem csak rögzítésre alkalmas, de tökéletes megoldást DIY ötletei megvalósításához is!

Archívum