Vissza a listához

Készülődés a tavaszi vetésre

Bár még mindig körbevesz bennünket a hideg és még nem tűnik annyira távolinak a hó sem, egyesek már kezdenek hozzálátni a kerti munkákhoz. Az első magok elvetésére ez a legideálisabb időszak.

Hol és mikor vessünk, és hogyan legyünk sikeresek?

A meleg-igény minden egyes növény esetében különbözik, vagyis egyeseket beltérben kell elültetni (tálcákban, dugványozókban vagy edényekben), másokat pedig védett helyre (hidegágy vagy fóliasátor) vagy éppenséggel szabadföldbe. Bármit is ültetünk el azonban akár beltérben akár kültéren, tudnunk kell, hogy milyen eszközöket válasszunk a különböző növénytípusokhoz. Kövesse tapasztalt kertészünk tanácsait. 

Magvetés melegben

Bár kint még mindig fagy, jó ötlet lehet az első magvakat már a tél végén elvetni, hogy ezáltal még előrébb hozhassuk a betakarítást, biztosítva azt, hogy az összes mag elegendő fényt kapjon. A trópusi éghajlatról származó magvak különösen igénylik az ilyen jellegű gondoskodást. A tél végi magvetést leginkább a paradicsom-, padlizsán- és a begónia magvakkal kell kezdeni. Ne várjunk a jobb időre, a levegő felmelegedésére!

A magvakat meleg helyiségben, egy többé-kevésbé fűtött keltetőbe ültesse el. 

-dugványok: olyan zöldségfélékhez használja, amelyeket ki lehet szedni (káposzta- és póréhagymafélék) vagy helyben lehet nevelni (fekete retek), a magvakat egymástól pár centiméter távolságra, komposztba ültesse el. A padlizsán és a paradicsom is elültethető ezzel a módszerrel, a tágas térállás (háromszöges tőtávolság) ráadásul csak hasznukra lehet ezeknek a növényeknek.

Amennyiben nem rendelkezik üvegházzal vagy fűtött verandával, úgy a kívánt hőmérséklet elérése érdekében használhat csíráztatót (FŰTÖTT CSÍRÁZTATÓ) vagy fűtővezetéket (FŰTÉS) is.

 -szabadon álló edények: a NEVELŐEDÉNY és a MŰANYAGEDÉNY ideálisak az olyan növények számára, amelyeket a földjükkel és gyökérlabdájukkal együttesen kültérre történő kiültetésükig a lehető legtovább beltérben kell tartani. Annyi edénybe ültessen, amennyi növényre a későbbiekben szüksége lesz.

Mit ültetne? A gyorsan növekvő és csak kis számban telepített növények – melyek ráadásul nagy maggal is rendelkeznek – nehezen viselik az (át)ültetést, mint például a padlizsán, uborka, csemegeuborka, cukkíni, dinnye, görögdinnye, paradicsom (NEVELŐEDÉNY).

Top tipp: az edényekbe ültessen három vagy négy nagyobb magot – vagy éppen öt-hét kisebbet – és csak a legerősebb növényt tartsa meg. A NEVELŐEDÉNYek biológiailag lebomló anyagból (farost) készülnek, és közvetlenül belehelyezhetők a talajba. 

Földrajzi hely: ezeket a növényfajokat Délnyugat-Franciaországban és a mediterrán térségben közvetlenül a talajba ültetik, miután kivárták, hogy a talaj kellőképpen felmelegedjen.

-magtálcák: a NÉGYZET kifejezetten nagyobb magmennyiség vagy azonos növényfajtákból álló nagyobb növénycsoportok befogadására lett kialakítva. Különösen a nagy mennyiségben nevelendő növényeknek felel meg, mint például a paradicsom és az ágyásnövények (petúnia, begónia és nebáncsvirág). 

A magvakat egyenletesen kell eloszlatni a felszínen. A magot keverje össze homokkal, hogy ezáltal megelőzhesse a sűrűsödéseket, majd az egészet takarja be egy vékony komposztréteggel és nedvesítse be a csírázás serkentése érdekében.  Jó ötlet a végső kiültetés előtt még egyszer dugványozóba is átültetni a növényeket mihelyst rendelkeznek már valamekkora tartással.

Top tipp: ne ültessen túl sok magot a tálcába, továbbá ha különböző növényfajokat szeretne nevelni ugyanabban a tálcában, akkor egymástól különböző fajokat válasszon, például virágokat és zöldségféléket. 

 • Készülődés a tavaszi vetésre

  Magvetés kültéri védett közegbe

  Egyes növényfajokat korábban is el lehet vetni (cékla, sárgarépa, zeller, káposzta, saláta, petrezselyem, csonthéjasok, bab, retek, paradicsom, stb.), ha korai művelésre alkalmas fajtákat választ és ellátja őket hidegággyal vagy fóliasátorral. Nappal a műanyag- vagy üvegfedél összegyűjti a napsugarakat, ezáltal jelentősen megemelve a belső hőmérsékletet. Mindez elősegíti a növények növekedését és nagyjából két hetes előnyhöz juttatja a télálló zöldségféléket.

  -A hagyományos módszer hidegágyat alkalmaz. Ez pedig egy (a szellőztetés és a növények öntözése érdekében) könnyen felemelhető átlátszó fedéllel (műanyag vagy üveg) lefedett dobozból (fa, fém vagy tégla) áll. A keret nem nyugszik semmilyen alapzaton, hanem közvetlenül a talajon áll; a magokat közvetlenül egy vastag komposztrétegre, vagy a keretbe belehelyezett tálcákba kell elvetni.

  Mit lehet ide vetni? Salátát, retket, póréhagymát, karfiolt és egyéb télálló zöldségféléket. A hidegágyba virágokat és paradicsomot is el lehet ültetni, de csak nappal és jó időben.

  Top tipp: amennyiben fennáll az éjszakai fagy veszélye, úgy a hajtásokat érdemes egy réteg rizsszalmának a hidegágyra terítésével védelmezni.

  -a mini fóliastor kiváló fényviszonyokat teremt, továbbá védelmezi a magvakat és a fiatal növényeket a hideggel szemben. Bár nem jelentenek abszolút hideg elleni védelmet, de jól szolgálnak a szárazság és a túlzott nedvesség elleni védekezésben.

  Használatuk egyszerű és könnyen felállíthatók a talajba vetett magvak felett, ha nappal vagy éjszaka hidegre fordulna az idő. Ügyeljen arra, hogy az ilyen időjárás megterhelő a zöldségnövények számára, amelyek így nehezen tudnak csírázni és kihajtani. A mini fóliastrak felállítása és eltávolítása nagyon egyszerű, továbbá a növények szellőztetése sem okoz gondot, hiszen csak fel kell hajtani a műanyag fóliát az egyik oldalon – ezáltal elejét lehet venni a rothadásnak és a februári napos nappalokon jelentkező esetleges „hőgutának” (KIT CLIMAFILM).

  - az olyan magasabbra növő növények esetében, mint például a kukorica – használjon perforált műanyag fóliát a védekezéshez. A csírázás első heteiben ez keltetőként viselkedik, valamint a növények védelmet kapnak a fagy ellen, korán szárba szökkennek és a műanyag fólián átbújva tovább növekedhetnek.

  Top tipp: ez az eljárás széles körben elterjedt a piacra termelő kertészetekben, mivel védelmezi a magvakat, gyorsítja a növekedést és korábbi betakarítást tesz lehetővé. Felhasználásakor a csírázás és a növekedés serkentése érdekében egy nem szőtt műgyapjú réteg kerül a talajra, közvetlenül a magvak fölé. A takaró a rovarok és a heves esőzés ellen is védelmet nyújt.

  Csupán csak a magvetést kell elkezdeni, utána pedig egy rövid ideig kell csak türelemmel lenni, hogy élvezhessük konyhakertünk látványát a napsütésben.