Készülődés a tavaszi vetésre

   Bár még mindig körbevesz bennünket a hideg és még nem tűnik annyira távolinak a hó sem, egyesek már kezdenek hozzálátni a kerti munkákhoz. Az első magok elvetésére ez a legideálisabb időszak.

   Hol és mikor vessünk, és hogyan legyünk sikeresek?

   A meleg-igény minden egyes növény esetében különbözik, vagyis egyeseket beltérben kell elültetni (tálcákban, dugványozókban vagy edényekben), másokat pedig védett helyre (hidegágy vagy fóliasátor) vagy éppenséggel szabadföldbe. Bármit is ültetünk el azonban akár beltérben akár kültéren, tudnunk kell, hogy milyen eszközöket válasszunk a különböző növénytípusokhoz. Kövesse tapasztalt kertészünk tanácsait. 

   Magvetés melegben

   Bár kint még mindig fagy, jó ötlet lehet az első magvakat már a tél végén elvetni, hogy ezáltal még előrébb hozhassuk a betakarítást, biztosítva azt, hogy az összes mag elegendő fényt kapjon. A trópusi éghajlatról származó magvak különösen igénylik az ilyen jellegű gondoskodást. A tél végi magvetést leginkább a paradicsom-, padlizsán- és a begónia magvakkal kell kezdeni. Ne várjunk a jobb időre, a levegő felmelegedésére!

   A magvakat meleg helyiségben, egy többé-kevésbé fűtött keltetőbe ültesse el. 

   -dugványok: olyan zöldségfélékhez használja, amelyeket ki lehet szedni (káposzta- és póréhagymafélék) vagy helyben lehet nevelni (fekete retek), a magvakat egymástól pár centiméter távolságra, komposztba ültesse el. A padlizsán és a paradicsom is elültethető ezzel a módszerrel, a tágas térállás (háromszöges tőtávolság) ráadásul csak hasznukra lehet ezeknek a növényeknek.

   Amennyiben nem rendelkezik üvegházzal vagy fűtött verandával, úgy a kívánt hőmérséklet elérése érdekében használhat csíráztatót (FŰTÖTT CSÍRÁZTATÓ) vagy fűtővezetéket (FŰTÉS) is.

    -szabadon álló edények: a NEVELŐEDÉNY és a MŰANYAGEDÉNY ideálisak az olyan növények számára, amelyeket a földjükkel és gyökérlabdájukkal együttesen kültérre történő kiültetésükig a lehető legtovább beltérben kell tartani. Annyi edénybe ültessen, amennyi növényre a későbbiekben szüksége lesz.

   Mit ültetne? A gyorsan növekvő és csak kis számban telepített növények – melyek ráadásul nagy maggal is rendelkeznek – nehezen viselik az (át)ültetést, mint például a padlizsán, uborka, csemegeuborka, cukkíni, dinnye, görögdinnye, paradicsom (NEVELŐEDÉNY).

   Top tipp: az edényekbe ültessen három vagy négy nagyobb magot – vagy éppen öt-hét kisebbet – és csak a legerősebb növényt tartsa meg. A NEVELŐEDÉNYek biológiailag lebomló anyagból (farost) készülnek, és közvetlenül belehelyezhetők a talajba. 

   Földrajzi hely: ezeket a növényfajokat Délnyugat-Franciaországban és a mediterrán térségben közvetlenül a talajba ültetik, miután kivárták, hogy a talaj kellőképpen felmelegedjen.

   -magtálcák: a NÉGYZET kifejezetten nagyobb magmennyiség vagy azonos növényfajtákból álló nagyobb növénycsoportok befogadására lett kialakítva. Különösen a nagy mennyiségben nevelendő növényeknek felel meg, mint például a paradicsom és az ágyásnövények (petúnia, begónia és nebáncsvirág). 

   A magvakat egyenletesen kell eloszlatni a felszínen. A magot keverje össze homokkal, hogy ezáltal megelőzhesse a sűrűsödéseket, majd az egészet takarja be egy vékony komposztréteggel és nedvesítse be a csírázás serkentése érdekében.  Jó ötlet a végső kiültetés előtt még egyszer dugványozóba is átültetni a növényeket mihelyst rendelkeznek már valamekkora tartással.

   Top tipp: ne ültessen túl sok magot a tálcába, továbbá ha különböző növényfajokat szeretne nevelni ugyanabban a tálcában, akkor egymástól különböző fajokat válasszon, például virágokat és zöldségféléket. 

   • Készülődés a tavaszi vetésre

    Magvetés kültéri védett közegbe

    Egyes növényfajokat korábban is el lehet vetni (cékla, sárgarépa, zeller, káposzta, saláta, petrezselyem, csonthéjasok, bab, retek, paradicsom, stb.), ha korai művelésre alkalmas fajtákat választ és ellátja őket hidegággyal vagy fóliasátorral. Nappal a műanyag- vagy üvegfedél összegyűjti a napsugarakat, ezáltal jelentősen megemelve a belső hőmérsékletet. Mindez elősegíti a növények növekedését és nagyjából két hetes előnyhöz juttatja a télálló zöldségféléket.

    -A hagyományos módszer hidegágyat alkalmaz. Ez pedig egy (a szellőztetés és a növények öntözése érdekében) könnyen felemelhető átlátszó fedéllel (műanyag vagy üveg) lefedett dobozból (fa, fém vagy tégla) áll. A keret nem nyugszik semmilyen alapzaton, hanem közvetlenül a talajon áll; a magokat közvetlenül egy vastag komposztrétegre, vagy a keretbe belehelyezett tálcákba kell elvetni.

    Mit lehet ide vetni? Salátát, retket, póréhagymát, karfiolt és egyéb télálló zöldségféléket. A hidegágyba virágokat és paradicsomot is el lehet ültetni, de csak nappal és jó időben.

    Top tipp: amennyiben fennáll az éjszakai fagy veszélye, úgy a hajtásokat érdemes egy réteg rizsszalmának a hidegágyra terítésével védelmezni.

    -a mini fóliastor kiváló fényviszonyokat teremt, továbbá védelmezi a magvakat és a fiatal növényeket a hideggel szemben. Bár nem jelentenek abszolút hideg elleni védelmet, de jól szolgálnak a szárazság és a túlzott nedvesség elleni védekezésben.

    Használatuk egyszerű és könnyen felállíthatók a talajba vetett magvak felett, ha nappal vagy éjszaka hidegre fordulna az idő. Ügyeljen arra, hogy az ilyen időjárás megterhelő a zöldségnövények számára, amelyek így nehezen tudnak csírázni és kihajtani. A mini fóliastrak felállítása és eltávolítása nagyon egyszerű, továbbá a növények szellőztetése sem okoz gondot, hiszen csak fel kell hajtani a műanyag fóliát az egyik oldalon – ezáltal elejét lehet venni a rothadásnak és a februári napos nappalokon jelentkező esetleges „hőgutának” (KIT CLIMAFILM PRO).

    - az olyan magasabbra növő növények esetében, mint például a kukorica – használjon perforált műanyag fóliát a védekezéshez (kiterített CLIMAIR FILM). A csírázás első heteiben ez keltetőként viselkedik, valamint a növények védelmet kapnak a fagy ellen, korán szárba szökkennek és a műanyag fólián átbújva tovább növekedhetnek.

    Top tipp: ez az eljárás széles körben elterjedt a piacra termelő kertészetekben, mivel védelmezi a magvakat, gyorsítja a növekedést és korábbi betakarítást tesz lehetővé. Felhasználásakor a csírázás és a növekedés serkentése érdekében egy nem szőtt műgyapjú réteg kerül a talajra, közvetlenül a magvak fölé. A takaró a rovarok és a heves esőzés ellen is védelmet nyújt.

    Csupán csak a magvetést kell elkezdeni, utána pedig egy rövid ideig kell csak türelemmel lenni, hogy élvezhessük konyhakertünk látványát a napsütésben.

   Nortene, a kert felfedezése
   Egykor passzívan figyeltük a kert növekedését, ma a kertépítőké a szó.
   1961

   Megszületik a kerttulajdonosok, virágos teraszokkal és zöld belső terekkel rendelkezők márkája A márka egyesíti a profi szaktudást és az amatőr kertészet tökéletes ismeretét

   2021

   A kert előtérbe kerül és művelése magas szinten történik. A Nortene bemutatja új online arculatát, mely praktikus és innovatív eszközök gazdag választékát kínálja mind a zöldségeskertek, mind a díszkertek számára. 100% fogyasztóbarát, 100% odafigyelés. A szabadtéri színpad új utakat keres, hogy a szenvedélyes kertészek tovább szépíthessék környezetüket és megoszthassák velünk, Önnel véleményüket a kerttel és a természet nyújtotta dekorációval kapcsolatos témákról.

   A NORTENE átadja a szót a kertészeknek.

   Csak egy kattintás, és ötletével ön is egy erős, szociális és 100%-ban zöld közösség tagjává válhat.

   Hol találhatja meg a NORTENE termékeit?
   • A kertészetekben, a kis- és nagykereskedésekben.
   • A nagy barkácsáruházakban.
   • Az önkiszolgáló mezőgazdasági üzletekben.
   Kapcsolat:

   INTERMAS EASTERN EUROPE KFT
   Baross u. 85/2
   H-2730 Albertirsa
   MAGYARORSZÁG
   telefon: +36 53 570 090
   fax: +36 53 370 206
   levél: infoiee@intermasgroup.com

   Nortene átadja a szót a kertészeknek

   A kertészkedés területén hamarosan friss hajtással szolgálunk: a Nortene levéllel, melynek köszönhetően Ön is követni tudja a kertészeti híreket és a Nortene.hu csapata által kidolgozott új termékeket.

   Fiókom
   Még nincs NORTENE fiókom
   REGISZTRÁCIÓ
   Már van NORTENE fiókom
   Elfelejtette a jelszavát?
   NORTENE, Jogi nyilatkozat

   Jogi nyilatkozat

   Üdvözöljük a NORTENE márka weboldalán.
   A weboldal a következő URL címről érhető el: www.nortene.hu. Az alábbiakban  ismertetjük a weboldalunkon való navigációra vonatkozó  használati feltételeket.  Kérjük, olvassa el azokat figyelmesen, mivel a weboldal használatával feltétel nélkül elfogadja a jelen Használati feltételeket.

   A társaság neve: INTERMAS NETS S.A.
   Székhelye:  
   Ronda Collsabadell, 11 (Polígono industrial Collsabadell) 
   08450 Llinars del Vallès (Barcelona) Spanyolország
   Telefon: +34 93 842 57 00
   Fax: +34 93 842 57 01
   E-mail: infointermasnets@intermasgroup.com

   Weboldaltervezés és -készítés, Tervezés, Grafika, Informatikai fejlesztések és Tárhelyszolgáltatás: 
   KOREDGE
   Rue du Bois de la Courbe – Zac de Valentin Nord 25048 BESANCON Cedex
   https://www.koredge.fr
   contact@koredge.fr

   Személyes adatok gyűjtése

   Előfordulhat,  hogy bizonyos adatokat  (családnév, utónév, e-mail cím, születési dátum, lakóhely) kérünk Öntől, különösen, ha saját fiókot kíván létrehozni:  Ezeknek az adatoknak a gyűjtésére és közvetlen vagy közvetett kezelésére azért van szükség, hogy: 

   • Ön  játékokban, közvélemény-kutatásokban vagy vetélkedőkben vehessen részt;
   • hogy véleményt nyilváníthasson a közösségi blogon;
   • hogy névtelen statisztikát hozhassunk létre;
   • hogy navigációját testre szabjuk;
   • általában véve pedig, hogy a lehető legjobb ügyfélszolgálatban részesíthessük Önt.

   Személyes információk

   Minden személy hozzáférési, módosítási, helyesbítési  és törlési joggal rendelkezik a rá vonatkozó személyes adatok vonatkozásában (a 2004. augusztus 6-i törvény által módosított 1978. január 6-i adatvédelmi törvény értelmében). Ezt a jogát az alábbi weboldalon gyakorolhatja:  https://www.nortene.hu a " LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK" rovatban.  A  jelen Weboldalon gyűjtött személyes adatokról nyilatkozatban értesítettük  a CNIL független francia adatvédelmi hatóságot.

   Közzétett fényképek

   A Weboldalhoz való hozzáférést, valamint  a weboldal tartalmának a használatát az alábbi használati feltételek szabályozzák.  A Weboldalhoz való hozzáférés és azon való navigálás azt jelenti, hogy a látogató feltétel nélkül elfogadja a következő kikötéseket:

   Szellemi tulajdon

   A Weboldal az INTERMAS NETS S.A. társaság kizárólagos tulajdona, amely az egyedüli jogosult a weboldallal kapcsolatos szellemi tulajdonjogok és személyiségi jogok, nevezetesen a rajzok és modellek, a szerzői jog, a képekhez való jog  gyakorlására és hasznosítására, eredendő jogból kifolyólag vagy átruházás, illetve működési engedély folytán. 
   A Weboldal egészének vagy egy részének személyes vagy magán céltól eltérő, kereskedelmi célra történő  felhasználása, nevezetesen letöltése, másolása, továbbítása vagy bemutatása, szigorúan tilos.  

   Más weboldalakra történő hivatkozások

   A Weboldalra mutató hivatkozások létrehozása csak az INTERMAS NETS S.A. társaság előzetes írásos engedélyével  lehetséges, amely bármely pillanatban visszavonható. Az INTERMAS NETS S.A . társaság minden felelősséget elhárít  a Weboldallal kapcsolatban álló weboldalak tartalmára vonatkozóan.

   Letölthető tartalmak

   Az ezen a Weboldalon rendelkezésre bocsátott  letölthető tartalmak letöltésekor illetve felhasználásakor Ön kötelezettséget vállal a jelen Használati feltételekben foglaltak betartására.    A Letölthető tartalom mindennemű másolása, bemutatása, módosítása vagy terjesztése kifejezett engedélyezésünkhöz van kötve.  Minden ilyen jellegű engedélyezési kérelmet előzetesen el kell juttatni hozzánk az alábbi címre: contact@nortene.hu

   Cookie-k

   A 2002/58/CE európai direktíva rendelkezései értelmében a nortene.hu a  felhasználó azonosítása  érdekében cookie-kat alkalmaz.  Ha az internetező nem törli le őket, ezek a cookie-k öt (5) éven keresztül  lesznek tárolva az internetező számítógépén.  Minden internetezőnek lehetősége van letiltani a cookie-kat, úgy, hogy megnyomja a "cookie-k törlése" gombot az Internet/fül Biztonság elemére kattintva, tudomásul véve ugyanakkor, hogy törlésük korlátozhatja a weboldal használatát.  Egy cookie nem teszi lehetővé számunkra az Ön azonosítását.  Általában véve az ön számítógépének a mi weboldalunkon történő navigálásáról rögzít információkat (azokról az oldalakról, amelyeket meglátogatott, a látogatás dátumáról és időpontjáról), amelyeket későbbi látogatásai alkalmával leolvashatunk. 

   Az INTERMAS NETS S.A. felelőssége

   A törvény által engedélyezett feltételek között az INTERMAS NETS S.A. társaság semmilyen felelősséggel sem tartozik harmadik személy behatolása miatt bekövetkező pontatlanságért, mulasztásért vagy kárért, ami  módosítást idéz elő a Weboldalon rendelkezésre bocsátott információkban, vagy azokért a károkért, amelyeket engedéllyel nem rendelkező harmadik személy  hozzáférése okoz, vagy amelyek lehetetlenné teszik a Weboldalhoz való hozzáférést.
   A látogató tájékoztatást kapott róla, hogy az INTERMAS NETS S.A. társaság bármikor megszakíthatja az oldalhoz való hozzáférését karbantartási, biztonsági vagy más technikai okból kifolyólag.
   A Weboldalon bemutatott termékek nem képezik kereskedelmi ajánlat tárgyát, hanem annak a termékpalettának az általános bemutatását szolgálják, amelyet azokban az országokban forgalmazunk, amelyekben ez a weboldal elérhető. 

   Alkalmazandó jog

   A jelen feltételekre a francia jog vonatkozik.  A jelen Weboldalhoz való hozzáférésből vagy annak használatából közvetlenül vagy közvetetten adódó bárminemű jogvita elbírálására egyedül a francia jogszabályok vonatkoznak.

   A bloghoz való hozzáférés feltételei

   Előfordulhat, hogy a weboldalon rendelkezésükre bocsátunk egy  felületet ( "Blog"-ot), ami lehetővé teszi a kommunikációt.

   Minden természetes  (18 évet betöltött vagy annál idősebb, vagy fiatalkorúak esetében szülői engedéllyel rendelkező) és érvényes elektronikus címmel (e-mail) rendelkező  személy szabadon, ingyen és korlátlan időre feliratkozhat egy blogra.

   Online feliratkozás esetén a felhasználó kötelezettséget vállal, hogy szigorúan csak igaz, pontos, aktualizált és teljes információkat közöl magáról, amint azt a feliratkozási nyomtatvány kéri.  A felhasználó kötelezettséget vállal, hogy nem hoz létre hamis, mások megtévesztését szolgáló,  identitást.

   Minden felhasználó szabadon és ingyen férhet hozzá a bloghoz.  A Blog eléréséhez és használatához szükséges  valamennyi berendezés, valamint az elektronikus csatlakozás és kommunikáció költségei kizárólag a Felhasználót terhelik. 

   A Blog használatával Ön feltétel nélkül elfogadja, hogy betartja a hatályos törvényeket, a jó erkölcsöt, a jelen dokumentumban, valamint a Blog Használati Chartájában kifejtett elveket, valamint tiszteletben tartja mások jogait.

   Kérjük, jelezzen nekünk az alábbi címen minden olyan kommunikációt, amely ellentétes a hatályos törvényekkel  és/vagy a jó erkölccsel és/vagy a jelen dokumentumban kifejtett elvekkel és/vagy sérti mások jogait: contact@nortene.hu

    

   NORTENE, Charte
   Nortene Köztünk
   A Nortene termékeit kertészetek, mezőgazdasági képviseletek és nagy barkácsáruházak forgalmazzák. A termékeinket bemutató fotók alatti térképen megkeresheti az Önhöz legközelebbi viszonteladó Partnereinket. Weboldalunkon közvetlenül a végfelhasználóknak cégünk nem értékesít, ezért nem jelenítünk meg fogyasztói árakat. Információra van szüksége, vagy észrevétele van termékeinkkel, kertészeti témával vagy a honlapunk működésével kapcsolatban? A Nortene csapatának fontos az Ön véleménye, hamarosan válaszolunk kérdésére.
   «A kert az Ön keze között nyer formát»