Vissza a listához

 • 01
  Hobbikert / szerint : Nortene

  Az örök kérdés: melyik talajtakarót válasszam?

  Az örök kérdés: melyik talajtakarót válasszam?

  A talajtakarás az egyik leghatékonyabb eszköz, ha egészséges növényekre és gyommentes kertre vágyunk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a hasznos tudnivalókat, melyek segítenek eligazodni a különböző talajtakarók világában.

   

   

   

  TERMÉSZETES TALAJTAKARÓK

  FLAXHEMP és JUTESOL : Természetes100%-ban biológiailag lebomló talajtakaró. Mivel fokozatosan eltűnik/elbomlik, használatából eredően semmilyen hulladékanyag nem keletkezik. Tökéletes megoldás egynyári kultúrákhoz vagy áthidaló időszakokra, például fás dísznövények tövéhez a végleges takarás kialakításáig. Gyakorlatilag nem igényel karbantartást, az intenzív gyomosodás időszakában jelentős munkát, ezáltal időt spórolhatunk vele. Használatával mérsékeljük a felszín gyors kiszáradását, így kevesebb öntözésre is lesz szükség. A környezettudatos termesztés egyik alapvető szereplője lehet.

   

  SZŐTT TALAJTAKARÓ

  WEEDSOL: A legnagyobb mennyiségben gyümölcs és zöldségkultúrák talajtakaráshoz alkalmazzák. Segít a talaj hőmegtartó képességét fokozni, meggátolja a gyomosodást, ugyanakkor szőtt technológiájának köszönhetően mérsékelten víz- és légáteresztő. Ez a zöld agroszövet 90 gr/nm súlyú, 15 cm-ként csíkozott. A csíkok elsősorban a sorok kijelöléséhez könnyebbség. Strapabíróságának köszönhetően érheti folyamatos fizikai terhelés, jól tolerálja a nagy hőingadozást, UV álló és a fagyot is elviseli.

   

  NEM SZŐTT TALAJTAKARÓK

  GEOTEX: Főként a gyomosodás megfékezésére használjuk, magas szilárdságú szövet, amely hosszú élettartammal bír. Csökkenti az ágyások karbantartási idejét és a gyomírtószerek használatának szükségességét. Kiváló víz- és légáteresztő, mérsékelten visszatartja a talaj nedvességtartalmának kipárolgását, ezzel gátolva a gyökérzóna kiszáradását. Ellenálló a penésszel és a baktériumokkal szemben. A vastagabb textíliákat térburkoló elemek - mint térkő, murva/dekorkővel kialakított kertrészek alá is alkalmazzák. Az erősebb, agresszív gyökerű növények nem kívánt terjeszkedését is kordában tarthatják.

   

  ANTIHERBAS GEOTEX: Vastagságához viszonyítva EXTRA erős, kétoldalas geotextília. A természetes és közkedvelt barna színű kivitel mellett már különleges, két oldalán két különböző színű, zöld/fekete változata is beszerezhető. Nem kell előre eldöntenünk, melyik lesz a befutó, csak lerakáskor kipróbáljuk és kiválasztjuk az ideálisabb látványt.

  TALAJTAKARÓ FÓLIA EPERHEZ

  FRESAFILM: 40 mikron vastag LDPE fólia, amely meggátolja a gyomosodást, hővisszatartó hatású és a szamóca termesztésben nagyon fontos kritériumként a termés tisztán tartását biztosítja. A fólia nélküli termesztésnél a talajra lógó bogyók hamar rothadnak, így értékesíthetetlenné és élvezhetetlenné válik munkánk gyümölcse. Telepítése palántázás előtt javasolt. Alkalmazásával a vegyszerhasználatot is csökkenthetjük. Nemcsak a talaj hővesztesége kisebb, de a párolgás mérséklésével az öntözés is gazdaságosabb a Fresafilm-mel.

   

  MICROTEX: Könnyű és rugalmas. 40 gr/nm súlyú polietilén fólia, mely egyöntetű mikro perforálásának köszönhetően ötvözi a fóliák és a textíliák előnyös tulajdonságait

   

   

  És végezetül néhány tipp Norty-tól:

  • a talajtakarók telepítésénél, ha a talajtakaró tetejét behajtjuk (ahol a legnagyobb terhelés éri), a dupla felületnek köszönhetően megelőzhetjük az anyag szakadását a rögzítéseknél
  • a fedéseknél érdemes pár centi átfedést hagyni, hogy ne alakuljon ki rés
  • a rögzítés talajtípusonként eltérő lehet: puha talajnál SPIKE műanyag leszúrótüskénket, kemény és kövesebb talajnál pedig FIXSOL vagy FIXSOL XL fém leszúrónkat ajánljuk

   

Archívum