Vissza a listához

 • 07
  Július
  Belátás korlátozás / szerint : Nortene

  #NORTYMEGOLDÁS: Húzódjunk árnyékba

  #NORTYMEGOLDÁS: Húzódjunk árnyékba

  HOGYAN VÁLASSZUNK MEGFELELŐ NAPVITORLÁT

  Tudta, hogy egy jó árnyékoló rendszerrel akár 10 °C-kal csökkentheti a benti hőmérsékletet? Vagy hogy akár 80%-kal csökkentheti a légkondicionáló fogyasztását? (forrás: Habitissimo).

  Az biztos, hogy egyetlen teraszról vagy kertből sem hiányozhat a napvitorla a nyári hónapokban. Gazdaságosak, könnyen feltehetők, és a környezetük szerint állíthatók. Ha napvitorla vásárlásán gondolkodik, most megmutatjuk, hogy milyen típusok közül választhat, és hogy milyen szempontokat vegyen figyelembe, hogy megtalálja azt, amelyik minden igényét kielégíti. Többféle stílus áll a rendelkezésére.

  Milyen napvitorla illik az otthonomhoz?

  Ha napvitorla vásárlásán töri a fejét, először is figyelembe kell vennie a ház fekvését, a kültér méretét, és hogy mekkora területet szeretne beárnyékolni. Azt is fontos megfigyelni, hogy merről süt a nap, mivel ehhez képest kell elhelyezni a napvitorlát. Például, ha a kert északi fekvésű, reggel és késő délután fogja érni a nap. Viszont, ha déli fekvésű, délben fog odatűzni a nap.

  Vegyük figyelembe az éghajlatot: 

  A nap helyzetén kívül a helyi éghajlattal is számolni kell, mert ettől függően kell kiválasztani a napvitorla típusát. Számos modellel találkozhatunk az üzletekben, de nem mindegyik lesz jó pont a mi éghajlatunknak.

  • Mérsékelt hőmérséklet: Ha általában kellemes az időjárás a nyáron, és a meleg levegő kiszorítása nélkül szeretnénk beárnyékolni a kert egy részét, több vitorla is szóba jöhet: ha meg szeretnénk tartani a meleget az árnyékos részen, válasszunk vízhatlan napvitorlát (Sunnet Kit Polyester).
  • Magas hőmérséklet: Ha kertünkben nagyon meleg van a nyáron, érdemes szövetvitorlával vagy szövethálóval árnyékosítani, mert ezek légáteresztő anyagok (mint például a Sun-net  háló vagy a Sunnet Kit vitorla). Ez az anyag kiengedi maga alól a meleget, ezért frissen tartja a légkört.

   

  • Eső: Ha esős éghajlaton élünk, olyan árnyékolót kell választanunk, amely nem gyűjti össze az esővizet. Ezért olyan vízhatlan és elasztikus modelleket javaslunk, mint amilyen a Sunnet Kit. Remekül kifeszíthető, és az eső sem fog rajta. 
  • Szél: Ha szeles vidéken élünk, és nem szeretnénk, hogy a napvitorlánk hamar tönkremenjen, olyat válasszunk, amely légáteresztő anyagból készült, hogy elkerüljük a „vitorlaeffektust”, és segítsük a levegő áramlását.

   

   

  A szín is fontos tényező:

  Minél sötétebb az ernyő színe, annál jobban véd a naptól. Viszont annál kevésbé ereszti át a fényt, és kevésbé olvad bele a környezetbe. A jelenlegi napvitorlák színtől függetlenül 70-90%-os takarást biztosítanak. Sokféle színben kaphatók; a melegebb bézstől és szürkésbarnától kezdve a vidámabb pisztáciazöldig minden megtalálható a boltokban. (a képen: Sunnet Kit Polyester)

   

  Összeszerelés és elővigyázatosság:

  Szinte mindegyik vitorla gyűrűkkel rendelkezik a végpontjain, és különböző kiegészítőkkel egyszerűen a falra, fára vagy póznára szerelhetők. Ha elasztikus modellt vásároltunk, figyeljünk, hogy kellően kifeszítsük (de ne nyújtsuk túl), hogy ne gyűjtse össze az esővizet, amitől lesüllyedhet a közepe.

  Tisztítsuk slaggal a napvitorlát, hogy egész nyáron tiszta maradjon! A víznyomás eltávolítja a rászállt port és a foltokat. A nyár végén tisztítsuk meg semleges szappannal és egy kefével (soha ne használjunk vegyi és maró hatású anyagokat)! A poliészter napvitorlák mosógépben is moshatók rövid programon és hideg vízzel.

Archívum