Vissza a listához

Fagyvédelem: Téli fólia és szövet

Közeleg a tél. Érezhetően egyre hűvösebb lesz, hamarosan megérkeznek a sérülékeny növényekre és fákra leselkedő első fagyok. A zord tél és növényeink nem férnek meg jól egymással, ezért ne hagyjuk, hogy túl erősen marja őket a hideg, inkább varázsoljunk nekik saját helyükön néhány fok meleget.

Téli szövetes védelem

Amint a tél első jelei megmutatkoznak, a hidegre érzékeny növényeket és a kényes fákat burkoljuk be és tartsuk pár fokkal melegebben egy téli takaró alatt. A könnyű polipropilén szövet előnye, hogy lég- és vízáteresztő, vagyis az ezzel betakart növények nem fognak kiszáradni. Emellett még a fényt is megszűri, azaz üvegházként viselkedik – kiváló téli védelem. 

A szövettel nem csak a növényeket, de a növényeken fakadó rügyeket is meg lehet védeni a faggyal szemben. A nem fagytűrő növényeket (citrusfélék, rózsaágyak, olajfafélék és pálmák) azonban fagytól védett helyen kell tartani – más szóval beltéren kell átteleltetni őket – mivel még a szövet sem tud elég védelmet nyújtani a kényesebb növényeknek. Ha a tél mégsem annyira zord és a hideg időszak pedig nem olyan hosszú, az érzékeny növényeket elegendő lehet csak a házfal mentén felsorakoztatni és szövettakaróval védelmezni. Ezáltal 3-4°C-kal magasabb hőmérséklet érhető el a kert közepén árnyékban mérthez képest, és ezek a többletfokok lényeges különbséget jelenthetnek a kényes fajoknak. 

A szövet ráadásul az olyan szélsőséges időjárásban is erősen ellenálló, mint például a jégeső. Javasolt a szövettakarót időről-időre ellenőrizni, és ezzel egy időben egy kicsit szellőztetni is. A rothadásmegakadályozása érdekében győződjünk meg arról, hogy a szövet nem tapad-e e rá túlzottan a növényekre. 

 • Fagyvédelem: Téli fólia és szövet

  Március és április között ne feledkezzünk meg a virágok védelméről, mert némely cserjéknek komoly veszélyt jelentenek a kései fagyok, amelyek elölhetik a fiatal hajtásokat és a bimbókat (tőzegtalajba ültetett cserjék, mint például a korai rododendronok és kaméliák). Ne feledkezzünk el továbbá a konténerben nevelt gyümölcsfákról sem, amelyek egyetlen hideg éjszaka leforgása alatt teljes virágállományukat elveszíthetik. 

  Április és május során – amikor már elmúlik a fagyveszély – távolítsuk el a téli takarószövetet és a többi téli védelmet. A természet a nap melegével hamarosan átveszi az irányítást.

  Válasszon a téli védőtakarók széles választékából!

  - Hivertex kényes növények és cserjék számára.

  - Hiversac: cserepes növények és cserjék számára.

  - Hiverscratch:növénytakaró öntapadó szalaggal.

  - Wintertex 30 és 50: praktikus, több formában használható, szinte minden típusú növény számára megfelelő- Naturesac és Natureroll cserepes és szabadföldi növények, valamint fák számára: takarja be a fatörzseket és a törékeny ágakat, valamint csomagolja be a kényes növényeket.

  - Maxifleece : két részes áttelelő takaró behúzóval.

  - Maxizip : zipzárral szerelt téli növény védelem- Ouatex :kisebb cserepes növények számára.